sâmbătă, septembrie 04, 2010

Viewer pentru fotografi - organizeaza poze rapid cu FastPictureViewer

Dupa doua zile de cercetari mai aveam putin si renuntam sa mai caut un viewer rapid de jpg-uri. Am instalat o gramada de programe care se laudau cu functii gen "3d view", "fast view", "accelerated blabla" etc... Unele din ele se miscau mai greu decat banalul preview din windows. Intr-un final am instalat FastPictureViewer pe care il ocolisem din cauza numelui care parea doar reclama. De fapt el era raspunsul. Este asa cum a fost caracterizat intr-un review: porsche-ul programelor de vizualizat fotografii.
Desi programele Adobe Photoshop si Lightroom fac o treaba excelenta la procesarea imaginilor, acestea stau foarte slab la capitolul organizare. Simteam de mult nevoia sa inlocuiesc Windows Picture and Fax Viewer sau XnView cu un viewer care sa permita sortarea mai rapida a fotografiilor.
FastPictureViewer este gratuit pentru uzul personal, dar trebuie activat. Activarea se face apasand butonul ok cand te intreaba si nu cere inregistrare pe site sau mail. Adresa de download: http://www.fastpictureviewer.com/downloads/

Cautarile au pornit si pentru ca arhiva mea cu fotografii s-a transferat incet-incet pe un netbook - Dell Inspiron Mini. E foarte usor (1 kg) si il iau cu mine tot mai des. Are ecranul mic, dar cand prelucrez imagini il conectez la un monitor de 19 inch. Marele lui neajuns este viteza mica a procesorului Intel Atom. O imagine Jpg de 10 MP la calitate maxima incarca in cateva secunde in XnView sau in Windows Picture and Fax Viewer.

Puntele forte ale softului FastPictureViewer:
  • Incarca pozele instantaneu cu butonul de scroll de la mouse sau sagetile de pe tastatura. Atentie. Ca sa mearga la viteza maxima trebuie sa dezactivati dn MENU > OPTIONS casuta Enable High Quality Image downsampling.
  • Zoom instant 1:1 cu click stanga si 1:2 cu click dreapta, ultima functie fiind selectabila din meniu. Adio timpi de asteptare si scroll pentru analiza claritatii unei imagini sau pentru verificarea zgomotului. Programul asta chiar face zoom instantaneu la un singur click oriunde pe imagine si revine la imaginea scalata cand iai mana de pe buton.
  • Permite copierea imaginilor intr-un folder cu butonul special intitulat "keep / copy". Folderul se alege din MENU. Daca ajungi din nou la acea poza va fi marcata frumos cu "copied"
  • Histograma - Tasta H ne arata histograma si vedem rapid daca imaginea are expunerae ok.
  • Exif Metadata - Tasta I genereaza fereastra cu informatii despre fotografie: diafragma, timp de expunere, Iso si altele.
  • Am citit ca stie si de raw, dar nu am avut la indemana ca sa il testez.

Puncte slabe? Doar cateva:
  • Nu poti roti fotografiile.
  • Cand porneste - se incarca mai greu decat XnView sau viewerul din Windows.
  • Merge mai greu daca vrei sa dai "inapoi". Asta vine si din modul in care functioneaza programul. Este rapid oricum dar optimizat pentru a vedea fotografiile in ordinea lor. Isi creeaza un buffer in placa video in momentul in care il deschizi sau privesti alte poze. Practic stie sa foloseasca timpii morti. Limitarea apare si daca vrei sa faci rapid scroll. Deja dupa 10-12 fotografii vizualizate fiecare mai putin de o secunda incepe sa se miste mai greu. Dar in mod normal privesti o fotografie cel putin 2-3 secunde si nu te lovesti de aceasta limitare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu